Foto: Jimmy Roos, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Boende varnas för storbrand i Ängra: ”Det måste in mycket mer hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Ljusdal har utfärdat ett viktigt meddelandet till allmänheten efter att en kraftig skogsbrand i Ängra, strax söder om Kårböle i norra Hälsingland, spridit sig utom kontroll. Vid 01-tiden natten mot måndag bedömde dock räddningstjänsten att branden inte kommer att nå bebyggelsen.

OBS: Artikeln publicerades 15 juli

– Där finns folk kvar i bebyggelsen men de är beredda på att utrymma om det behövs, säger räddningsledaren Kenneth Eriksson till SVT strax innan kl. 01.

Den kraftiga skogsbranden startade utanför Kårböle och räddningstjänsten har jobbat med den ända sedan i lördags.

– Det som hände var att vi fick en väldig vindkantring, så vi fick utrymma – vi var tvungna att sticka därifrån, säger Eriksson.

Dessutom fick brandstyrkan, som tagit vatten ur en å, problem med vattenförsörjningen.

– När vi fick igång den igen var det för sent.

Ont om brandpersonal

Under söndagskvällen rapporterade räddningstjänsen att de hade stor personalbrist och behövde förstärkning. Under natten till söndag har förstärkning kommit och cirka 30 brandmän och 25 personer från hemvärnet har bekämpat branden.

Vinden svängde om så att skogsbranden utanför Kårböle nu rör sig mot bebyggelsen i byn Ängra. Foto: Google Earth/grafik - SVT

Spred sig snabbt

Området som brinner ska ha varit runt 15 hektar när brandstyrkan tvingades fly området där de arbetade med elden. Det är också kraftig rökutveckling.

Det senaste dygnet har det rapporterats om skogsbränder i nästan alla svenska län. Skåne, Halland och Gotland är de som framför allt förskonats.

SMHI har varnat för att det föreligger risk för skogsbrand i hela Sverige, med undantag för fjällen i Dalarna och Härjedalen, samt i norra Lapplandsfjällen.

Foto: Jimmy Roos, SVT

Se SVT:s direktsändning om skogsbränderna i Gävleborg, Dalarna och Jämtland i efterhand här.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet
Foto: Jimmy Roos, SVT
SVT:s team är på plats vid branden.
Foto: Jimmy Roos, SVT
satellitbild med markeringar
Vinden svängde om så att skogsbranden utanför Kårböle nu rör sig mot bebyggelsen i byn Ängra. Foto: Google Earth/grafik - SVT