Skogsbranden utanför Hamra under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand startade tidigt på onsdagskvällen i Ljusdals kommun. Efter en lång insats med släckningsarbete meddelar räddningstjänsten att man under torsdagseftermiddagen hoppas vara klara på platsen.

Omkring 40 hektar skog brinner på ett området nordöst om Hamra. Larmet kom in under onsdagskvällen, och enligt räddningtjänsten har även helikoptrar kallats in för att försöka få kontroll på branden. Vid 22-tiden på onsdagen var branden ännu inte under kontroll.

– Troligtvis blir vi kvar hela natten, säger Erik Cardell larmbefäl på RiS.

Runt tio styrkor från flera orter deltar i släckningsarbetet, och två helikoptrar är med och vattenbombar.

– Det finns ingen spridningrisk till närliggande byggnader, utan det är ett skogsparti som börjat brinna, säger Erik Cardell.

Det är ännu oklart enligt honom varför branden startat.

Uppdatering 06.30

Under natten fick räddningstjänsten kontroll över branden med hjälp av helikoptrar och slangdragning runt hela området som bedöms vara omkring 40 hektar stort. Inga byggnader eller människor ska ha kommit till skada.

Faran är dock inte helt över, branden kan blossa upp igen.

– Ja, det är väldigt torrt nu och i går kväll hade vi problem med vindar. De kommer att vända lite i dag jämfört med gårdagskvällen och sådana vindkantringar kan ställa till det. Vi är på tå, säger Magnus Jonsson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Uppdatering 15.30

Under torsdagen har branden fortsatt vara under kontroll. Oron över att starka vindar skulle orsaka problem under dagen besannades inte.

– Jag har inte fått några alarmerande uppgifter på hela dagen, det har inte varit något fara. Nu handlar det om att eftersläcka och kontrollera, säger Anders Brändström, larmbefäl vid räddningstjänsten.

Markägaren är på platsen och gör tillsammans med räddningstjänsten en avstämning för en att ta över det fortsatta arbetet.

– Prognosen är och har varit att vi ska vara klara på plats under dagen, säger Anders Brändström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer