Hör skilda åsikter kring Svenska kyrkans skogsbruk Foto: Privat, Fredrik Sandberg/TT

Skogsbruket – het fråga i årets kyrkoval

Uppdaterad
Publicerad

I årets kyrkoval har skogsbruket seglat upp som ett av de hetaste debattämnena. Svenska kyrkans sätt att bedriva skogsbruk på har kritiserats, inte minst av den nya nomineringsgruppen Himmel och jord.

– Jag tycker det känns fel att pengar för skövlad skog ska finansiera församlingsverksamhet och förkunnelse, säger Marie Arnesdotter från nomineringsgruppen Himmel och jord.

Marie Arnesdotter kandiderar till kyrkomötet och stiftsfullmäktige i Uppsala stift som Gävleborg ingår i. Skogen är hjärtefrågan för nomineringsgruppen Himmel och jord, som bildades i våras och går till val på frågan om hur kyrkan bedriver sitt skogsbruk.

kyrkovalet 2021

– Klimatförändringarna gör att vi i större utsträckning kommer att behöva ha blandskogar som ger svalka och en skyddande miljö för allt som lever och växer i skogen, säger Marie Arnesdotter.

”Det kräver för mycket arbetsinsatser”

Kerstin Ramdén (S) är förste vice ordförande i stiftsstyrelsen för Uppsala stift. Hon ser inte att det är realistiskt för Svenska kyrkan att ställa om sitt skogsbruk i dagsläget.

– Det kräver för mycket arbetsinsatser, säger Kerstin Ramdén (S).

Avgörs på söndag

Socialdemokraterna är den största nomineringsgruppen i stiftsfullmäktige i Uppsala stift.

– Vi arbetar för största möjliga avkastning med hänsyn tagen till långsiktig hållbarhet, säger Kerstin Ramdén. Hon poängterar att Svenska kyrkan följer certifieringsreglerna för skogsbruk och hela tiden ser hur man kan bli bättre på att förvalta skogen.

Kyrkovalet avgörs nu på söndag 19 september.

Sveriges femte största skogsägare

Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare med cirka 400 000 hektar produktiv skogsmark.

I Gävleborg innehar svenska kyrkan drygt 25 000 hektar produktiv skogsmark. 100 000 kubikmeter ved, är den årliga skörden av Svenska Kyrkans skogsavverkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet