Markägarna får rätt att avverka sin skog, trots att det finns lavskrikerevir i området. Platsen på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: SVT

Skogsstyrelsen kommenterar lavskrike-domen

På fredagen kom en dom om att fem markägare får avverka skog där en den sällsynta lavskrikan har revir. I en kommentar skriver Skogsstyrelsen att det inte ger den vägledning som man hoppats på.

Skogsstyrelsen hade tidigare förbjudit skogsägarna i Hälsingland att avverka, för att skydda fåglarna. De skulle heller inte få någon ersättning från staten. Besluten var de första som togs enligt de hårdare riktlinjer man för drygt ett år sedan satte upp tillsammans med Naturvårdsverket, och därför välkomnades prövningen.

Mark- och miljödomstolen upphäver besluten och menar att Skogsstyrelsen indirekt gjort sig själv till dispensmyndighet för artskyddsfrågorna, men har inte möjlighet att göra den avvägning mellan markägarens intresse och naturvårdsintresset som krävs. Denna bör istället göras av länsstyrelsen.

Fokus på det formella

– En försiktig bedömning vi kan göra så här kort efter att domen kommit är att domstolen inte gett den vägledning vi hoppats på när det gäller lavskrikans bevarandestatus. Istället fokuserar domstolen på ärendets formella grunder, säger naturvårdsspecialist Tove Thomasson från Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kan överklagas vidare

Nu ska domen analyseras närmare, men Skogsstyrelsen menar att resultatet visar på vikten av att regeringen utreder artskyddsförordningen så att den kan tillämpas effektivt och rättsäkert.

Fredagens dom kan överklagas till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen, men den möjligheten har Skogsstyrelsen inte tagit ställning till än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer