Skola får skarp kritik – eleverna lär för lite

Uppdaterad
Publicerad

Alftaskolan brister i både undervisning och resultat och nu kommer skarp kritik från Skolinspektionen. Rektorn är medveten om problemen – men det har inte blivit bättre på fem år.

Alftaskolan i Ovanåkers kommun får skarp kritik av Skolinspektionen efter en inspektion i våras. Redan 2010 fick skolan kritik för låga kunskapsresultat och för att man inte hade tagit reda på orsakerna bakom det. Skolinspektionen menar nu att det är anmärkningsvärt att resultaten inte blivit bättre, trots att skolan säger sig ha jobbat med problemen i fem år.

– Vi ser allvarligt på det här och utfärdar skarp kritik mot skolan, säger Anna Rydin på Skolinspektionen.

Skolan får också kritik för att man inte ger tillräckligt särskilt stöd till elever som halkat efter, för att man saknar psykologkompetens på elevhälsan och för att man inte har en tillräckligt bra undervisning.

”Vi är på rätt väg”

Rektorn på Alftaskolan, Anders Liljemark, är inte förvånad över Skolinspektionens kritik, men säger att skolan har påbörjat arbetet med att uppfylla kraven.

– Studieresultaten har pendlat från år till år, men vi är på rätt väg, säger Anders Liljemark till SVT Nyheter Gävleborg.

– Vi menar att situationen på skolan äventyrar elevernas möjlighet till god utbildning av hög kvalitet, säger Anna Rydin på Skolinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.