Foto: SVT

Skola i Bollnäs riskerar halv miljon i vite

Publicerad

Det var i maj 2016 som en vårdnadshavare till en elev som då gick i årskurs 4 gjorde en anmälan till Skolinspektionen på grund av att eleven hade en väldigt hög frånvaro. Skolan riskerar nu vite om en halv miljon kronor för att ha åsidosatt skollagen.

På begäran av Skolinspektionen redovisade Bollnäs kommun i april 2017 de åtgärder som hade vidtagits. Men kommunen bedömdes inte ha tillgodosett elevens rätt till utbildning och särskilt stöd.

Skolinspektionen riktade därför i ett beslut i april 2018 ett nytt föreläggande mot kommunen att fullgöra sina skyldigheter enligt skollagen, det i samband med vite om 300 000 kr.

90-procentig frånvaro

Bollnäs kommun lämnade in ytterligare en redovisning på de åtgärder som hade vidtagits, men Skolinspektionen menar att de inte var tillräckliga. I redovisningen framgår att eleven hade en frånvaro på 90 procent.

Myndigheten slår fast att eleven inte haft en fungerande skolgång sedan 2016 och att vitesföreläggande på en halv miljon kronor gäller om de utfärdade kraven inte hörsammas i tid.

Bollnäs kommun ska senast den 15 januari 2019 återigen lämna in ett åtgärdsprogram till Skolinspektionen och redovisa de åtgärder som har gjorts för att öka elevens närvaro i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer