Stipendiaterna! Hela klass 6 på Lillboskolan i Edsbyn som samlat in pengar för att få hem en skolkamrat och hans familj. De hade efter ett besök i sitt gamla hemland fastnat i det jordbävningsdrabbade Ecuador. Foto: Ida Frid

Skolklass i Edsbyn räddade kamrat – får 50 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

När en elev vid Lillboskolan i Edsbyn blev strandsatt med sin familj efter en jordbävning på en resa i Ecuador ryckte klasskamraterna in. Sjätteklassarna ordnade en insamling så att hela familjen kunde ta sig hem och nu belönas de själva med ett stipendium.

I somras blev en elev vid Lillboskolan strandsatt under en resa i Equador. Efter en jordbävning hade familjen ingen möjlighet att resa hem igen. Det fick klasskompisarna att starta en insamling för att kunna köpa flygbiljetter åt kamraten och dennes familj. De har bland annat ordnat en välgörenhetsgala och pantat flaskor.

– Och det lyckades de verkligen med för eleven är i dag tillbaka hos sina klasskamrater och hela familjen är hemma igen, säger Berit Hammarström, rektor vid Lillboskolan.

För ökad tolerans

Nu belönas klassen med ett stipendium på 50 000 kronor från stiftelsen Teskedsorden som arbetar för ökad tolerans och respekt mellan människor. Bland tidigare stipendiater finns bland andra tv-profilerna Filip och Fredrik och artisten Timbuktu.

Lillboskolans rektor är stolt över eleverna i sjätteklassen.

– Jag ryser när jag tänker på vad de har gjort för sin klasskamrat. Det är ett tecken som visar på medmänsklighet och engagemang i varandra, säger Berit Hammarström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.