Mikael Löthstam (S), kommunalråd i Hudiksvall (bild från ett tidigare tillfälle). Foto: SVT

Efter hoten om skolnedläggningar – förslag att gå vidare med skolutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år rapporterade SVT Nyheter Gävleborg om hur skolverksamheten i Hudiksvalls kommun kan effektiviseras genom bland annat elevflyttar. På fredagen hade den parlamentariska skolgruppen i kommunen möte för att ta fram ett förslag till kommunstyrelsen. Än finns inga beslut om nedläggningar.

– Vi kan konstatera när vi tittar tillbaka på tidigare utredningar som gjorts att flera åtgärder vi nu tittar på borde utförts tidigare, sade Mikael Löthstam (S), kommunalråd till SVT i februari i år.

Det ska bland annat innebära att flera skolor ska läggas ned, enligt ett förslag från lärandeförvaltningen i kommunen. En parlamentarisk skolgrupp tillsattes för att ta fram förslag.

Ledamöterna i gruppen har varit oense om förslagen, och under fredagen hade den parlamentariska skolgruppen ett möte för att försöka få fram ett förslag som kunde läggas fram till kommunstyrelsen.

Upp till lärandenämnden

Kommunalråd Mikael Löthstam säger på kvällen efter mötet att man enats om ett förslag.

– Vad vi föreslår är att man jobbar vidare med delar av skolutredningen, och att det är lärandenämnden som gör det.

Det är upp till nämnden att verkställa, och skulle det komma till skolavvecklingar så är det en fullmäktigefråga i kommunen, säger Mikael Löthstam.

– Grundförutsättningen är att vi ska utgå ifrån att vi klarar att ha en jämlik och likvärdig skola i Hudiksvall och det har vi inte riktigt nu, säger han.

Förslaget togs i enighet av gruppen, som nu upplöses.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.