En man döms för att skjutit en person i benet med en gummikula avfyrad ur en startpistol. Vapnet på bilden har ingen koppling till händelsen. Foto: TT

Sköt man i benet med gummikula – döms till fängelse

Publicerad

En man i 20-årsåldern döms till fängelse i ett år och nio månader för att ha skjutit en man i benet under en fest Sätra i Gävle.

Mannen sköt med en startrevolver och har erkänt att det var han som sköt. Enligt domen ska han ha sökt upp ett sällskap som hade en fest i stadsdelen Sätra, i Gävle. Där uppstod bråk med värden på festen, som också var den person som blev skjuten.

Efter skottet avväpnades skytten av festdeltagare som höll fast honom till polis kom till platsen.

Kände sig förföljd

Gärningsmannen har i förhör påstått att han känt sig förföljd av en vit Volvo och att personer tittat snett på honom. Utredningen har dock inte kunnat visa på att någon på festen haft en sådan bil, och tingsrätten menar att mannen närmast haft paranoida föreställningar.

Vittnen menar också att gärningsmannen medvetet sökt konfrontation genom att provocera och hävda att festdeltagarna var rasister.

Behöver vård för åren som barnsoldat

Mannen, som sedan tidigare dömts till villkorlig dom för ett annat brott, får därför fängelse i ett år och nio månader. Rätten menar att han också behöver vård för att bearbeta de upplevelser han varit med om som barnsoldat sitt förra hemland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer