Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingrid Andersson och Elisabeth Karlsson stod öga mot öga med mördaren som just skjutit fyra personer till döds den där dagen för 50 år sedan. De minns fortfarande alla detaljer från tingssalen. Foto: Anders Sundin/SVT

Skottdramat som skakade Söderhamn – ögonvittnena berättar

Uppdaterad
Publicerad

För 50 år sedan sköt en man fyra personer till döds inne på tingshuset i Söderhamn. Ett helt samhälle blev skräckslaget. Vi har träffat två som var med när de 13 skotten smällde. I dag 84 och 74 år gamla minns de fortfarande händelsen som om det var i går.

– Så här låg lagmannen, berättar Ingrid Andersson, som då var kontorsbiträde på tingsrätten. Hon sträcker ut sina armar och demonstrerar hur hennes chef hamnat sedan han blivit skjuten.

Det är en makaber historia om hur den 61-årige mannen inte bara skjutit deras chef utan även sin tidigare flickvän, hennes advokat och sin egen försvarare till döds. Det inträffade under en förhandling i en långdragen tvist mellan mannen och hans före detta flickvän som pågått i över fem år

Mötte mördaren

Det är 50 år sedan de båda före detta kontorsbiträdena Ingrid Andersson och Lisbeth Karlsson stod öga mot öga mot mördaren i korridoren här i det gamla tingshuset. Dagen efter fick de gå och jobba precis som vanligt.

– Det fanns inga krisgrupper och sådant då, vi gick till jobbet som vanligt dagen efter, berättar Ingrid Karlsson och fortsätter:

– Lagmanen låg kvar på brottsplatsen dagen efter, det gick inte så fort som i dag på den tiden, statspolisen från Gävle skulle komma och göra teknisk undersökning.

Hade inte haft en chans

Det var meningen att Lisbeth Karlsson skulle ta anteckningar åt lagmannen inne i salen. Men en pågående SACO-konflikt gjorde att hon inte fick vara där inne i salen.

– Hade jag också suttit där vid skrivbordet hade jag inte en chans att hinna där ifrån, och han hade väl inte skonat mig, det kan jag inte tänka mig, säger Lisbeth Karlsson.

Ingrid Andersson var med och vittnade under rättegången mot gärningsmannen som blev dömd till rättspsykiatrisk vård, utsläppt på 1980-talet och avled 1993.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer