Monica Andersson säger upp sig från sin tjänst som specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvården. Foto: Privat / SVT

Monica säger upp sig: ”Lycka till, ni som blir kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Monica Andersson, specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård, är en av dem som nu säger upp sig från ambulanstjänstgöringen. Hon skrev ett inlägg på Facebook riktat till sina kollegor, ett inlägg som SVT fått tillåtelse att publicera i sin helhet nedan.

”Jag vill tacka Helena Björkman för att hon hjälpt mig i den sorgeprocess jag just nu går igenom. Efter hennes uttalande på regionala ikväll så behöver jag inte helgen på mig för att samla kraft innan jag går till min närmsta chef med påskriven uppsägningsblankett.

”Hyrsyrror. Omfördela resurser internt. Samverka med grannlänen”. Som jag ser det kunde hon lika gärna ha sagt: ”Jag struntar väl i befintlig personal. Det löser sig ändå”.

Jag är FÖRTVIVLAD. Förtvivlad för att jag just nu befinner mig i en livskris. Mitt arbete som jag älskar utgör ju en stor del av mitt liv. Det lämnar jag nu för en oviss framtid. Jag befinner mig även i en identitetskris. Jag gjorde mitt första pass på ambulans som 19-åring i Bjuråker. På måndag fyller jag 53. Samma dag som jag tänker skriva på uppsägningsblanketten.

Läs också: Därför inför arbetsgivaren jourtid

Jag är LEDSEN. Ledsen för att vår verksamhet mister kompetent personal. Ledsen för att jag måste säga ”hej då” till mina underbara arbetskamrater.

Jag är ARG. Arg för att ledningen, trots starka protester från oss, våra länsbor, oppositionen och facken, omvandlar ett sånt dåligt förslag till ett beslut. Ett beslut som innebär att jag måste vara på jobbet 135 timmar mer per år med samma lön. 135 timmar är nästan en hel månad till. Nej tack, det kan jag inte gå med på!

Jag är FÖRBANNAD. Förbannad för att ledningen inte värnar om våra länsbor och sin lojala och kompetenta personal. Ända från första stund har de kört sitt eget race. De har struntat i våra förslag om att minska övertiden. Övertid som beror på en sådan tydlig orsak... att vi är underbemannade.

Lycka till ni som blir kvar. Kämpa på och försök behåll glädjen i arbetet.”

Monica Andersson

Specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård

Ambulansen Delsbo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länets ambulanser

Mer i ämnet