Ulla Ejemar är en av många släktforskare som laddat upp sitt dna till en databas på nätet. Här förklarar hon vad som krävs för att få fram information som kan användas för att lösa brott.

Släktforskning som kan lösa ouppklarade mord

Uppdaterad
Publicerad

Efter det dramatiska besked om dubbelmordet i Linköping är släktforskning på allas läppar. I Gävleborg finns fem ouppklarade mord som skulle kunna få lite hjälp på traven med den nya släktforskar-dna-tekniken.

Sedan 2015 har dna-tester blivit populära på nätet i släktforskarkretsar. Ulla Ejemar är bara en av ungefär 100 000 svenskar som har topsat sig och laddat upp sitt dna till ett av de stora släktforskningsföretagen på nätet. Och fått ett reslutat.

– Jag har fått 4 191 träffar. Man är förstås mest intresserad av dem som är närmast släkt, man kanske letar efter okända släktingar. Nästa steg är att ta reda på hur man är släkt? Och för att kunna ta reda på det måste man kunna vanlig traditionell släktforskning, annars förstår man inte hur man är släkt, säger Ulla Ejemar som också är chef för Arkiv Gävleborg.

Numer rikskänd

Och det är här som den numer rikskända forskaren Peter Sjölund kommer in. ”Större än fingeravtrycket”, så beskrev han metoden som nu möjliggjort att man hittat en misstänkt mördare i en av Sveriges största mordutredningar efter 16 år i Linköping. Han har varit flera gånger och föresläst hos Arkiv Gävleborg och för Förening för datorhjälp i släktforskning (DIS-Mitt).

–  De är fantastiskt att han genom dna-släktforskning kunde komma fram till vem som begått morden i Linköping. Men då finns det en del människor som tror att det är jätteenkelt. En del säger till och med: ”Oj, nu finns vi alla i polisens register.”  Men de gör vi inte, därför att det krävs att man har riktigt duktiga kunskaper både om dna-släktforskning och om släktforskning för att förstå det här. Det är ju också en bara en del av traditionellt polisarbete, säger Ulla Ejemar.

Fem ouppklarade mord i Gävleborg

Susanne Romhag, 26, Gävle, 1986

Anneli Zetterholm, 24, Gävle,  1988

83-årig kvinna, Bergby, 1991

86-årig kvinna, Bollnäs, 1996

64-årig man, Gnarp, 2007

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.