Foto: Robin Herzog/SVT

Gymnasieskolorna sörjer de omkomna 16-åringarna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har Slottegymnasiet i Ljusdal öppet för alla elever som vill prata med skolans elevhälsoteam och ytterligare skolpersonal. Även på Bromangymnasiet i Hudiksvall håller man öppet. Anledningen är bilolyckan i helgen där fyra ungdomar miste livet, varav två av dem gick på gymnasieskolorna i Hälsingland.

– Vi försöker ha en så skyddad miljö som möjligt. Det har redan varit personer som kommit hit för att prata, säger Åsa Sundström, rektor på Slottegymnasiet.

Skolan har en minnesstund mellan åtta på morgonen och fyra på eftermiddagen där elever kan träffa elevhälsan för stödsamtal.

Dödsolycka i Sörfors

– Vi erbjuder en trygg stämning med olika stödprocesser, men det är en stor sorg, säger Åsa Sundström.

Även bortom dessa tider uppger Åsa Sundström att det alltid går att ta kontakt med elevhälsan och annan skolpersonal för att få prata.

”Ställer iordning minnesrum”

En av de omkomna 16-åringarna i trafikolyckan i Sörfors i helgen var elev på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Det bekräftade gymnasiechefen Urban Wickman under måndagen.

– Vi fick information om det sent på söndagskvällen och planerar nu för hur vi ska möta upp det som har hänt. Vi har ju det här distansläget som gör det lite kinkigt hur vi ska kunna hantera ett minnesförfanade, förklarar han.

– Vi håller på att ställa iordning ett minnesrum och under tisdagen ska de elever som vill få möjlighet att träffas där i små grupper. Det ska finnas chans att få uttrycka sina känslor och vill man inte komma ska man kunna skicka ett mejlkondoleans, säger Urban Wickman som är tagen av olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet