Lars Wesslén, tf smittskyddsläkare, och Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Anders Sundin/SVT

Smittskyddsläkare: En tydlig trend att färre personer med svår sjukdom vårdas

Publicerad

I takt med att fler testas för corona så har antalet personer med positivt svar ökat. En pågående trend visar dock på att färre som är svårt sjuka vårdas just nu på sjukhusen i länet.

Som mest har upp mot 20 personer varit på intensivvården men nu är det bara enstaka patienter. Det har konstaterats att färre personer med svår sjukdom vårdas på coronaavdelningarna och det har sina förklaringar.

– Dels är det fler och fler som haft sjukdomen och är immuna. Det kan vara så att viruset inte är lika elakartat nu. Vi har även lärt oss mer i sjukvårdenvården om viruset och att fånga komplikationer och ta hand om patienterna, säger tf smittskyddsläkaren Lars Wesslén.

– Vad som händer när efter att semestrarna och sommaren kommit igång, vet ingen. Men vi har en beredskap för att ta höjd för om det kommer en ny våg, säger tf hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Kaarme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet