Lars Wesslén är smittskyddsläkare i Gävleborg. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren förvånad över låg andel coronasmittade i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter en ökning av coronasmittade de senaste veckorna så verkar spridningen i Gävleborgs län ha stannat av något, detta trots att lokala restriktioner börjat gälla i grannlänet Uppsala. 

Lars Wesslén är smittskyddsläkare i Gävleborg och tycker att det är överraskande att det endast är cirka 40-50 smittade per vecka i länet. 

– Vi har ännu inte sett till det här som kallas för den andra vågen och det är anmärkningsvärt när vi tittar söderut, särskilt eftersom många pendlar. Varför det inte är mer smittade, det vet jag inte, säger Lars Wesslén. 

Coronaviruset i Gävleborg

Enligt honom så har man inte heller sett till några lokala kluster i länet förutom på en arbetsplats i Hudiksvall och hos några studenter på Högskolan i Gävle. 

– Smittan på Högskolan i Gävle kom från en studentkorridor i Uppsala men den spridningen kvävde vi snabbt, säger Lars Wesslén. 

Hör smittskyddsläkaren berätta mer om coronaläget i videoklippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet