Hör forskaren förklara hur det är möjligt att socialsekreterarna hinner mer på kortare tid. Foto: Cissi Eriksson Granér / SVT

Socialsekreterarna i Ljusdal minskade arbetstiden – och fick mer gjort

Uppdaterad
Publicerad

Stressnivån var extremt hög och omsättningen på personal var stor på Individ- och familjeomsorgen i Ljusdal. Men sedan man införde 7 timmars arbetsdag blev det mindre stressigt och betydligt lättare att rekrytera folk.

Forskarna Kaj Gustafsson och Mikael Vallström på Forskning och Utveckling i Gävleborg har under drygt ett års tid följt, stöttat och värderat när socialsekreterarna på Ljusdals kommun minskade sina arbetsdagar med en timme.

Resultatet är slående positivt. Med en förminskad arbetstid får man minst lika mycket gjort och personalen mår mycket bättre.

– Det har gått så bra och på så kort tid. På under ett år har man lyckats vända Individ- och familjeomsorgen i Ljusdal från ett krisläge till ett föredöme för andra kommuner i länet.  Det har lett till att man har lyckats rekrytera socionomer till alla vakanta tjänster. Idag har man inget behov av externa socionomkonsulter. Under 2017 kostade det 10 miljoner kronor att köpa in de tjänsterna och nu är de siffrorna nere på noll. Det är ju fantastiska resultat, säger de.

Moroten gör dem mer effektiva

Förutom arbetstidsförkortningen införde kommunen också en medarbetardriven utveckling där personalen själva fick vara med att styra hur arbetet skulle utföras.

– Min upplevelse är att det har blivit en lättare stämning och en annan arbetsmiljö helt enkelt. Alla känns lite mera positiva nu. Det är lättare att gå till jobbet. Man vet att det är den här tiden jag behöver göra effektiv och då gör man det när man har den här moroten att man får gå hem en timme tidigare, säger socialsekreteraren Maria Berglund.

Vad betyder arbetstidsförkortningen i siffror?

Arbetstidsförkortningen, från åtta timmar till sju timmars arbetsdag, är en minskning i tid med 12,5%.

Eftersom de anställda får bibehålla sin heltidslön ökar ersättningen per arbetad timme med 14,3%.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.