Skyddsombudet på socialtjänsten i Nordanstig larmar; personalen klarar inte av arbetsbelastingen. Foto: SVT

Socialtjänsten i Nordanstig larmar – klarar inte av sitt uppdrag

Publicerad

Skyddsombudet på socialtjänsten i Nordanstig larmar; personalen klarar inte av arbetsbelastingen. Detta gör att utredningar tar för lång tid. ”Klienterna inte får inte den hjälp och det stöd de har behov av och har rätt till”, skriver skyddsombudet i anmälan

Skyddsombudet skriver vidare att anmälningar som kommer in till socialtjänsten inte hanteras korrekt, enligt gällande lagstiftning.

Övermäktig situation

Planen är att tre tjänster på 100 procent ska utföra det arbete som nu utförs av en tjänst på 100 procent, en konsult på 60 procent och en annan konsult på 80 procent. Personalen beskriver situationen som övermäktig. Personalen upplever också att ledningen inte tar frågan på allvar, när den tas upp internt. Enligt skyddsombudet skyller ledningen på att det är svårt att rekrytera.

– Jag kan bara säga att jag tar det på allra största allvar. Jag vet att jag har en jättebra personal som arbetar på trots att det är tungt. Men det är jättesvårt att hitta socionomer och så har det varit länge i hela landet, säger Kristina Berglund som är socialchef i Nordanstigs kommun.

Ärenden blir liggande

Personalbristen leder också till att klienter som redan har blivit utredda tvingas vänta på hjälp. Skyddsombudet påpekar att överlämningen från mottagningsgruppen och utredare till insatshandläggare och verkställighet är omöjlig, i dagsläget. Ärenden blir liggande. Högen växer för var dag, skriver han. Skyddsombudets förslag på åtgärder är att nya rekryteringar ska göras och att grundbemanningen ska utökas.

Anmälan skickas till Nils-Olof Nilsson som är nytillträdd chef för individ- och familjeomsorg. Han är den tredje chefen på den positionen sedan årsskiftet. Men socialchefen Kristina Berglund tror inte att de många chefsbytena har orsakat den tuffa situationen.

– Det är lika svårt att hitta socionomer oavsett vem som är chef, säger Kristina Berglund.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.