Söderhamns kommun vill förebygga självmord bland äldre – satsar på utbildning bland hemtjänstpersonalen

Uppdaterad
Publicerad

Söderhamns kommun genomför nu en satsning på att förebygga självmord – i första hand bland äldre. Tanken är att hemtjänstpersonal som utbildas ska bli bättre på att upptäcka depression och självmordstankar bland brukare.

Söderhamns kommun stärker arbetet med suicidprevention. Man har tagit fram en handlingsplan och utbildar personal. Under hösten blir det workshops.

30 personer inom hemtjänsten ska utbildas i två dagar av instruktörer. 15 personer har fått utbildning. Instruktörerna är medarbetare, anställda hos kommunen. En är chef inom hemtjänsten och den andra är lärare. Fler instruktörer ska utbildas framåt.

Så ska självmordstankar upptäckas

Instruktörerna lär ut hur man upptäcker depression och självmordstankar.

– Att det har ökat under pandemin har ju också gjort att det blivit mer aktuellt just nu. Men jag tror att vi har gjort samma satsning även om vi inte blivit drabbade av coronaviruset, för den ofrivilliga ensamheten är påtaglig hos många äldre, säger Anna-Karin Eklund, folkhälsostrateg vid Söderhamns kommun.

Viktigt att tidigt upptäcka symtom

Trots att psykisk ohälsa bland äldre är så pass vanligt, uppmärksammas det inte tillräckligt av vare sig personal, äldre eller närstående. Många får därför inte rätt hjälp i rätt tid. Därför finns mycket att vinna på att arbeta förebyggande och tidigt upptäcka symtom.

Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.