Söderhamns rådhus ser ut att vara på god väg att gå vidare till riksfinalen där landets vackraste byggnad 2019 ska utses via Facebook-omröstning. Foto: Robin Herzog/SVT

Söderhamns rådhus leder arkitekturtävling i Norrlandsklassen

Publicerad

Över hundra städer finns representerade i tävlingen och över tusen byggnader har nominerats totalt sett. I deltävlingen i Norrland leder rådhuset i Söderhamn överlägset som den vackraste byggnaden.

Bland hundra nominerade byggnader i Norrland leder hittills Söderhamns rådhus med sina omkring 240 röster. Tävlingen avgörs via en Facebook-omröstning. Bobergs brandstation i Gävle ligger på andra plats och har 80 röster och rådhuset i Umeå på tredje plats med 40 röster. Håller siffrorna väntar föreningen Arkitekturuppropets riksfinal för rådhuset i Söderhamn där hela landets vackraste byggnad ska utses senare i år.

– Vi vill lyfta frågan om vad som byggs och vad som bevaras och ha ett levande samtal om arkitektur och samhällsplanering, säger Eric Norin, vide ordförande i Arkitekturupproret.

Vackrare bebyggelse

Arkitekturupproret som håller i tävlingen säger sig bland annat kämpa mot förfulning av städer och för vackrare och mer varierad nybyggnation och stadsplanering. I tävlingen tillåts inte nomineringar av kyrkor, slott eller försvarsanläggningar för spänningens skull.

SVT träffade guiden Elisabet Boman som berättade om vad som gör just rådhuset speciellt.

– Det röda teglet mot det här vita gör att det blir speciellt, det sticker ut, det syns. Tittar man på andra hus så visst finns det andra med torn och sådana saker också, men det här är störst och maffigast och gräddbakelsen, säger Elisabet Boman.

Stadsbränder

Rådhuset i holländsk renässansstil uppfördes 1878 och är Söderhamns fjärde i ordningen. Det tidigare rådhuset byggdes efter ritningar av Gävles stadsbyggmästare Gustav N. Runer. Men i samband med en brand blev byggnaden mycket svårt skadad och stockholmsarkitekten Ernst Jacobsson restaurerade byggnaden som går att besöka i dag.

Samtliga tre rådhus har brunnit ner i stadsbränder. En av dem inträffade när rysk militär brände ner större delen av staden 1721. Det nuvarande rådhusets kopparklädda torn sträcker sig 46 meter upp i luften och finns där av en anledning.

– Där kan man ju se i alla vädersträck till exempel och det var ju viktigt för man var ju rädd för bränder, säger Elisabet Boman.

Nu har det dock inte brunnit på länge och chanserna att komma med i Arkitekturupprorets riksfinal som avslutas senare i år, ser ut att vara goda.

– Har du själv röstat?

– Ja självklart, det måste man göra, och vad tror du jag röstade på? Säger Elisabet Boman.

Hör Elisabeth Boman berätta om vad det är som gör rådhuset unikt i klipper ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.