Personen sökte vård vid ett flertal tillfällen och hade bland annat svårt att svälja och problem med heshet. Foto: Claudio Bresciani / TT

Sökte vård i ett halvår – dog i ALS

Publicerad

En person avled i den neurologiska sjukdomen ALS två månader efter att ha fått diagnosen. Då hade personen sökt vård i ett halvår.

Under ett halvårs tid sökte patienten vård upprepade gånger för bland annat svårigheter att svälja, heshet och senare viktnedgång. En röntgen i augusti väckte misstanke om en neurologisk rubbning och man föreslog remiss till neruologen.

Ingen remiss blev dock skickad, men på öron- näsa- halsmottagningen noterade man att patienten försämrades och gjorde flera undersökningar.

Dog två månader efter diagnos

Först när patienten sökte vid vårdcentralen för nedsatt kraft, oförmåga till kommunikation och allvarlig försämring av de tidigare problemen så gjordes remissen. I december ställdes diagnosen ALS, och personen avled två månader senare.

Det hela lex Maria-anmäldes, och nu har IVO (Inspektionen för vård och omsorg) granskat förloppet och avslutat ärendet. IVO bedömer att vårdgivaren, alltså Region Gävleborg, har gjort vad de skall när det gäller utredningen och att de dragit rimliga slutsatser i vårdfrågorna.

Åtgärder

Vårdgivaren kom fram till att det var brister i samordningen mellan primärvård och specialistvård, och att det saknades vissa mallar i ett journalsystem, som orsakade händelsen. Man har nu vidtagit åtgärder för att hindra en upprepning.

Detta är ALS:

Visa

• Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar.

• ALS är en dödlig sjukdom, där det inte finns något botemedel. Däremot finns det behandling som gör att sjukdomen utvecklas långsammare. Bromsmedicin kan förlänga överlevnaden med några månader. Olika typer av behandling kan också lindra eventuella symptom så som muskelspasmer och kramper.

• I Sverige insjuknar årligen cirka 230 personer per år i ALS. Hälften av patienterna avlider inom tre år från diagnos. Tio procent lever dock längre än tio år.

Källa: als.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer