Dansrutinen blandar jazzdans och modern dans.

Ungdomar sommarjobbar som dansare i länet

Uppdaterad
Publicerad

I sommar blir det dansföreställningar på många centrala platser i länet. För just nu pågår repetitioner för ett gäng ungdomar som sommarjobbar som dansare.

Ungdomarna är 15-18 år och kommer från olika kommuner i länet. Tillsammans ska deras uppträdanden på torg och gator väcka intresse hos publiken i sju orter på sju dagar.

– Det är jättekul och som dansare är det väl det bästa man kan göra egentligen, säger Linda Blomgren. 

Ska främja dansen

Professionella koreografer har skapat en koreografi som blandar jazzdans och modern dans och turnén inleds den 28 juni efter drygt tio dagars övning på ett dansläger. Region Gävleborg och sju kommuner står bakom initiativet.

– Det här jobbet finns för att främja dansen i länet, för att göra Gävleborg till ett attraktivt ställe för professionella dansare och för att ge unga möjligheten att jobba som dansare en sommar, säger Erica O'Neill, danssamordnare på Kulturutveckling Gävleborg. 

Nervös inför premiären

Linda Blomgren är glad men lite nervös inför den första föreställningen.

– Jag är jättespänd inför uppträdandet, men det ska bli roligt. Det är glädje, man får göra det man älskar med personer man tycker om, säger hon.

 Premiären är den 28 juni i Söderhamn och den 6 juli sker det sista uppträdandet i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.