Foto: Lina Abusagr

Speeddejting för arbetslösa ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan arrangeras speeddejter för arbetslösa ungdomar i alla kommuner i Gävleborg av 11 idrottsklubbar. Något som uppskattas bland många ungdomar.

Brynäs IF:s sociala verksamhet, ”En bra start”, arrangerar denna vecka tillsammans med Arbetsförmedlingen och elva idrottsklubbar i Gävleborg speedejter för arbetslösa ungdomar. Idag hölls de i Bergsjö och Sandviken.

– Jag tycker att det är en utmärkt idé faktiskt, man får en inblick i arbetsmarknaden och det är ett bra ställe att hitta praktikplatser på, säger Hampus Holback som är arbetssökande.

”Vi är ett team”

Idag är drygt 2800 ungdomar arbetslösa i Gävleborg, men trots att siffran sjunker, kvarstår fortfarande mycket arbete för att ungdomar ska få in en fot i arbetslivet. Målet med speeddejtingen är att sänka arbetslösheten, och Brynäs IF har tillsammans med Arbetsförmedlingen byggt upp en modell för att hitta rätt strategier för att nå målet.

– Vi måste inse att vi delar region, oavsett om vi är Arbetsförmedlingen, företag eller idrottsklubbar, så är vi ett team som måste lösa det här. Det föreningarna har är starka varumärken och vi har framförallt många företagspartners, säger Johan Cahlind, direktör hållbarhet och varumärke, Brynäs IF.

I Sandviken kom det runt 80 ungdomar till speeddejtingen för att på ett naturligt sätt få träffa olika företag och se vilka chanser de har.

– Jag har tidigare tänkt på att jobba inom länsförsäkringar, men jag visste inte hur man kunde börja. Idag lärde jag mig att man inte behöver ha utbildning. Speeddejting är jätte bra och jag har hört att många fått jobb efter det här, säger Narges Sadeqi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.