Foto: SVT

Spökparkeringen gäckar bilister

Uppdaterad
Publicerad

Ibland går det inte att låsa eller låsa upp bilen. Vissa gånger går bilarna inte att starta och bärgare har fått anlitats. Det här händer med jämna mellanrum på en parkering i Hudiksvall.

– Ja, två gånger har jag haft problem. Har man bråttom blir det problematiskt, säger Maine Johansson som den här dagen inte har några problem att låsa upp när hon kommer tillbaka från affären.

Det är på en parkeringsplats utanför ett mindre köpcentrum i Hudiksvall som många bilägare har drabbats av att fjärrkontrollen på bilnyckeln plötsligt inte fungerar. De som har modeller med elektroniska nycklar har i många fall inte kunnat starta bilen, berättar butiksägaren Linus Wester

– Det har hänt flera gånger faktiskt. Jag har haft den här butiken i en månad och jag trodde att jag själv hade fel på min bil. Men då visade det sig att bärgaren hade varit här 4-5 gånger den veckan och hämtat bilar så det har hänt fler.

Vissa startar när de bogseras bort

Peter Norén som är ägare av en bärgningsfirma bekräftar att de ofta får åka och hämta bilar på just den här parkeringsplatsen. Men också de själva drabbas i sitt arbete när de ska dra upp bilarna och använder sin trådlösa fjärrstyrning som hakar upp sig och det händer bara på just den parkeringen.

– I somras var det 4-5 på en vecka, det händer med lite jämna mellanrum. Bilarna startar inte och när vi bogserar bort dem en bit därifrån så startar vissa när vi har nollställt dem. Men för vissa har det kostat tusentals kronor, säger han.

Kan vara hörlurar som stör

Ryktet säger att det finns en radioamatör i närheten som stör ut fjärrkontrollerna. Men på Post- och telestyrelsen, PTS, myndigheten som bevakar trådlösa kommunikationer, tror man snarare att det är apparater som till exempel trådlösa hörlurar eller väderstationer som går på samma frekvens som stör.

– Om det här är av en större omfattning, att det är många som drabbas och det pågår under en längre tid kan man anmäla det till Post- och telestyrelsen för en teknisk utredning på platsen. Då kommer PTS med en pejlbil och tar reda på vart eventuella främmande signaler kommer ifrån.

– PTS kan då ställa krav på den som eventuellt har gjort fel, men det är inte alltid någon som har gjort fel utan det kan vara annan tillåten användning av de licensfria radiofrekvenserna, det blir trafikstockning helt enkelt på en viss plats, säger Christer Streiffert på PTS.

”Vi förlorar kunder”

Linus Wester tror att de mystiska problemen kan göra att det blir färre kunder till butiken.

– Det kostar oerhört mycket pengar och vi förlorar mycket kunder. Det slår hårt mot butiken, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer