Sprängmedel hittades i termosar – polisen vill ha hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill ha hjälp med det sprängmedel som hittades i en lägenhet på Nordost i Gävle. Sprängmedlet ska ha förvarats i termosar. Polisen har inte lyckats spåra varifrån termosarna kom och håller under fredagen en presskonferens där det går ut med en vädjan om hjälp.

Ett mycket omfattande arbete har gjorts för att finna varifrån termosarna kommer, enligt polisen.

– Vi måste göra allt för att finna varifrån termosarna kommer, säger kammaråklagare Therese Stensson, förundersökningsledare i ärendet om det ovanligt greppet i ett pressmeddelande.

På presskonferensen under fredagen kommer polis och åklagare att berätta mer och visa bilder på termosarna man vill ha hjälp med att spåra.

Det var en polispatrull som under en pågående narkotikautredning genomförde en husrannsakan i en lägenhet i centrala Gävle. Då de hittade ett föremål som de inte visste vad det var.

Föremålet fotograferades och foton skickades till bombgruppen på nationella operativa avdelningen NOA. Lägenheten spärrades av och bombgruppen kom dit.

Sammanlagt var sex personer misstänkta i utredningen. Två personer är nu häktade, resterande fyra är försatta på fri fot. Det misstänkta brottet rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.