Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Musikhuset ska få nytt liv – med livescen och alkoholtillstånd

Musikhuset ska få nytt liv – med livescen och alkoholtillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den har varit nedläggningshotad, rivningshotad och ibland har anslagen saknats. Efter 33 år ska nu Musikhuset Sjömanskyrkan i Gävle trygga sin framtid med hjälp av en restaurang och en ny livescen.

– En del i mig är skitglad för att det är så kul efter att ha varit en process på två år att komma till det här beslutet. Men samtidigt är man lite orolig, kommer det att funka, kommer folk att komma hit? säger Musikhusets verksamhetschef Malin Van Der Kaaij.

Ekonomin kräver alkoholtillstånd

Gävle kommun överlåter hyreskontraktet till Föreningen Musikhuset som kommer att bilda ett aktiebolag och starta en restaurang. När driftsformen görs om kommer det i förlängning bli möjligt att söka alkoholtillstånd. Och var sig vi vill det eller inte, så verkar det vara en nödvändighet för att hålla en lokal scen ekonomiskt bärkraftig.

– Det är i alla fall ett sätt för oss att utveckla vår verksamhet och en form som gör att den blir mer långsiktigt.  Inom vuxenkulturen handlar det om en helhetsupplevelse.  Man går för att ta del av musik, teater eller ståupp, då vill man kunna äta och dricka, säger Musikhuset Gävles vice ordförande Emelie Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer