Stängs i början av 2014 – Cloetta lägger ner i Gävle

Publicerad

GÄVLE Godiskoncernen Cloetta stänger nu godisfabriken i Gävle och 150 anställda i Gävle berörs. Godisfabriken tillverkar Läkerol och Ahlgrens bilar, och har funnits i Gävle i över 100 år.

Beslutet om nedläggning kommer bara tre veckor efter att Cloetta köpte godisföretaget Leaf och när köpet genomfördes så trodde ingen av de anställda på fabriken att en nedläggning var på gång.

Ikuobase Wellington är fackordförande för Livsmedelsförbundets klubb på fabriken i Gävle och berättar att han känner sig lurad idag.
– Vi är alla lurade, företagsledningen bedyrade att det här var det bästa för fabriken, och att Cloettas köp var bra för fabriken. Vi har levt upp till alla förväntningar och producerat vad ledningen krävt ändå stänger de nu fabriken, säger Ikuobase Wellington till SVT Gävledala i dag.

Tillverkningen av Ahlgrens bilar flyttas till Ljungsbro och tillverkningen av Läkerol till Slovakien. Totalt berör 345 anställda, Cloetta stänger även fabriken i Alingsås och i Aura, Finland. 140 anställda berörs i Aura och 30 i Alingsås och ytterligare 25 inom lagerverksamhet.

Hård konkurrens och ett behov av effektivisering gör att Cloetta stänger tre fabriker. Produktionsdirektör för hela Cloettakoncernen är Jacqueline Hoogerbruuge, i dag torsdag var hon på fabriken i Gävle för att informera om beslutet för de anställda.
– Vi har en överkapacitet och måste minska antalet fabriker, konkurrensen är tuff och måste bli effektivare i vår godistillverkning, säger Jacqueline Hoogerbruuge.

För tre veckor sedan köpte Cloetta Leaf, var det redan då bestämt att ni skulle lägga ned i Gävle?
– Nej det var det inte, utan den analys vi har gjort av företaget har vi kort senare och då kommit fram till att det här är det vi måste göra, fortsätter Jacqueline Hoogerbruuge.

Men fackordförande Ikuobase Wellington i Gävle tror inte att produktionsdirektörens uppgifter stämmer, han tror att nedläggningen var bestämd vid själva köpet och inte något Cloetta kommit fram till efteråt.
– Jag tror att det var bestämt redan när Cloetta köpte upp Leaf att fabriken i Gävle skulle stängas. Jag gick ut till de anställda här och sa att det här kommer att bli bra, nu tvingas folk som jobbat här i kanske 40 år att sluta sina jobb, säger Ikuobase Wellington.

Produktionen i Gävle kommer att fortgå till början av 2014 och i de två andra fabrikerna till början av 2013. Cloetta har i dag 12 fabriker i sex länder. Bakgrunden till nedläggningen är att Cloetta och Leaf går ihop.

”Jättetråkigt att Gävle-anknytningen försvinner”
Ett av de tydligaste tecknen på godisfabrikens historiska närvaro i Gävle är Läkerol-spronsringen av Brynäs IF och Läkerol Arena. Brynäs IF:s klubbdirektör Hans-Göran Karlsson har precis fått beskedet om Cloettas nedläggningsplaner i Gävle.
– Det är jättetråkigt att Gävleanknytningen försvinner och för alla som förlorar sina jobb, säger Hans-Göran Karlsson.

Sponsrar Brynäs IF
Sponsringsavtalet som finns med Brynäs IF, som bland annat inkluderar arenanamnet Läkerol Arena, sträcker sig fyra år till. Men vad detta innebär för sponsringen av Brynäs och Läkerol Arena på längre sikt vet han inte.
– De är inte ensam huvudsponsor men en stor del av sponsringen är ju namnet på arenan, säger Hans-Göran Karlsson.

Gävlepolitkerna beklagar sig över nedläggningen
Så här skriver Centerpartiets oppositionsråd Roland Ericsson i Gävle till SVT Gävledala i ett mejl:

''Tråkigt besked för oss alla som bor i kommunen att godisfabriken som är så intimt förknippad med Gävle för flera generationer ska upphöra och läggas ned.''

Även moderaten och riksdagsledamoten Lars Beckman har kommenterat nedläggningen:

'' För många Gävlebor är Ahlgrens bilar med tillhörande ''bilfabrik'' en viktig del av Gävles identitet och just därför är det förslag till nedläggning av den välkända godisfabriken ett förslag som inte bara påverkar de anställda vid Cloetta utan det är ett tråkigt besked som kommer att påverka betydligt fler.''

Ingela Östlund
ingela.ostlund@svt.se
Marie Hägg
marie.hagg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer