Stig Dagerman representeras av Högskolan i Gävle på årets bokmässa Foto: Bertil Danielssn/BD/TT

Stig Dagerman på bokmässan i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan i Gävle vill sticka ut på årets bokmässa i Göteborg och genomför därför en maratonuppläsning av en text av Stig Dagerman.

I en miljö där allt ska vara kort, snabbt och nytt genomför man därför en maratonläsning av ett av de svårare verk man kan ge sig i kast med: Stig Dagermans roman ”De dömdas ö”

– Jag vill inte vara på de dömdas ö, men jag dras dit, säger Bengt Söderhäll som tillsammans med Stina Oscarson är initiativtagare till läsningen.

– En fullständigt nödvändig text i vår tid, ett meddelande från 1946 som sjunger, irriterar, bråkar, frågar, dansar och försöker, säger Stina Oscarsson på Högskolans hemsida-

”Skuggan av Mart”

På lördag kväll den 30:e september genomför man dessutom i samarbete med Stadsteatern i Göteborg en reading av Dagermans verk ”Skuggan av Mart” med ett efterföljande samtal.

Medverkar gör: Lo Dagerman, Yukkiko Duke, Nancy Pick och Bengt Söderhäll samt skådespelarna: Henrik Bergström, Susanne Harju Genty, Samuel Jerrick och Mika Oskarsson-Kindstrand. Regissören Stina Oscarson är konstnärligt ansvarig för läsning och leder samtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.