Stig Dagermansällskapet lägger ned – kommunen tar över prisutdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Stig Dagermansällskapet har med åren fått internationellt genomslag med sitt pris i Älvkarleby-författarens namn. Nu väljer dock sällskapet att lägga ned sin verksamhet.

– Alla unga människor som är intresserade av litteratur flyttar härifrån och vi har hela tiden omprövat om vi ska fortsätta, säger Bengt Söderhäll, ordförande i Stig Dagermansällskapet till SVT.

Sällskapet som nu lägger ned, vilket Gefle Dagblad var först att berätta om, kom till 1987 med syfte att uppmärksamma författaren Stig Dagerman från Älvkarleby. Det årliga Dagermanpriset har skapat ett både nationellt och internationellt intresse för författaren.

– Vi har förvaltat och utvecklat det här så långt som vi orkar. Vi har lyckats 1 000 procent av de 100 vi ville, säger Bengt Söderhäll.

Ett stort mål har varit att göra Stig Dagermans litteratur mer tillgänglig. Flera outgivna texter har blivit tryckta.

– Nu finns Dagerman även översatt till engelska, säger Bengt Söderhäll.

Dagerman har även fått ett eget rum på biblioteket i Skutskär och ett årligt seminarium på Högskolan i Gävle.

Priset omprövas

Administrationen av Dagermanpriset tas över av Älvkarleby kommun, men juryn ska vara fristående och varje år ompröva om priset ska vara kvar. En viktig del i Dagermans anda.

– Då prövar vi och ifrågasätter, man får inte bli självgod, säger Bengt Söderhäll.

Den 5 oktober 2023 skulle Stig Dagerman ha fyllt 100 år. För pengarna som finns kvar i sällskapets kassa planeras en konstnärlig gestaltning som placeras i Älvkarleby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer