Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man är lite i valet och kvalet – ska man fortsätta?”, säger säger Ockelbobonden Anders Forsbäck vars dieselkostnader ökat med 80 000 det senaste året. Hör hans tankar om framtiden i klippet. Foto: Agneta Brolin/SVT

Höjda bränslepriset slår hårt mot Ockelbobonden Anders – kostar 10 000 att tanka traktorn

Uppdaterad
Publicerad

För köttbonden Anders Forsbäck i Ockelbo kostar det i runda slängar 10 000 kronor att tanka traktorn. Det höjda bränslepriset har gett honom en kostnadsökning på 80 000 kronor det senaste året.

– Det finns vettigare sätt att göra en miljöinsats, säger Anders som försöker använda traktorn effektivare.

– Bil kör jag så lite som möjligt. Men traktorn måste jag köra de sträckor jag gör på det foder jag ska ha ihop, säger han och ser en risk för att matproduktionen i Gävleborg kommer att minska när bönderna ser över sin situation för det närmaste året.

Anders själv räknar med att han får slakta en del av djuren i förtid om han inte klarar sig på det foder han själv odlar.

– Man är i valet och kvalet om man ska fortsätta eller inte, säger han.

Hör Anders Forsbäck om vad det höjda bränslepriset innebär för honom klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer