Långa diskussioner på kommunfullmäktige under måndagen innan budgeten kunde tas. Foto: Anders Sundin/SVT

Stöd från oväntat håll hjälpte Alliansen i fullmäktige i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen fick under måndagen igenom sin valbudget i kommunfullmäktige i Gävle. Och stödet kom från oväntat håll. För när Vänsterpartiet la ner sina röster så fick Alliansen majoritet.

– Det var en del av oss som blev lite förvånade, säger Patrik Stenvard (M), kommunstyrelsens ordförande. Vi visste ju inte vad man kommit överens om inom det rödgröna blocket, så det var överraskande.

Alliansen hade lagt ett gemensamt budgetförslag och mot det stod egna från SD, S, MP och V. SD gjorde klart redan inför kommunfullmäktige att man skulle rösta på sin egen och sen lägga ner sin röster.  Och eftersom de rödgröna har fler mandat än Alliansen räknade alla med att socialdemokraterna skulle få i genom sin. Men vänstern valde att lägga ner sina röster efter att ha röstat på sin budget och hjälpte därmed Alliansen att få sin majoritet.

– Jag ser inte det på det sättet, säger Gin Akgul Hajo (V), kommunalråd i oppostion. Vi har varit tydliga med att lägga vår egen budget och då är det naturligt att rösta hela vägen fram på sin budget.

– Det kommer säkert att bli diskussioner varför vänstern valde att rösta så och om vi ser en stor spricka bland de rödgröna, säger Richard Carlsson (SD), kommunalråd i opposition.

– Alltså det är valår, jag tänker att det har med det att göra, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunalråd i oppostion. Vi var inte beredda på att få nej för vår budget, men alla partier har nu ett behov av att profilera sig och det är det som vi ser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.