På öppenvården i Bollnäs har man startat en stödgrupp för våldsutsatta kvinnor. Projektet är ett pilotprojekt, och familjebehandlarna Maria Engvall och Emmelie Bruzelius tror det kommer genomföras fler gånger. Foto: Bizz Sjöblom/SVT

Stödgrupp för våldsutsatta kvinnor startar i Bollnäs

Publicerad

På öppenvården i Bollnäs kommun pågår just nu en stödgrupp för kvinnor som varit eller är utsatt för våld i en nära relation. Syftet är att stärka kvinnorna, och genom varandras erfarenheter förhoppningsvis kunna komma närmare ett liv fritt från våld.

På öppenvården i Bollnäs görs olika typer av familjebehandling. Sedan tidigare arbetar de med att möta kvinnor som upplevt eller upplever våld i nära relationer. När de då mött kvinnorna enskilt har förfrågningar kommit om att få möta andra kvinnor i samma situation.

– Det handlar om att kvinnorna får stanna upp och får tid för reflektion, återhämtning. Och så får de dela erfarenheter med varandra vilket är väldigt nyttigt, säger Maria Engvall, familjebehandlare.

Utväg Skaraborg

Totalt är det 20 träffar som handlar bland annat om våldets konsekvenser, olika typer av våld, vardagspsykologi med mera. Träffarna utgår från behandlingsprogrammet ”Utväg Skaraborg”, som grundas på beprövad verksamhet och tillgänglig forskning.

– Jag tänker att det är en enorm vinst i minskat utanförskap. Att få känna att man inte är ensam om det man har fått upplevt och att kunna se en ljusare framtid tillsammans med andra, säger Emmelie Bruzelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.