Tufft för företag och föreningar under pandemin – Gävleborgskommuner stöttar ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemitider erbjuds bidrag till både företag och föreningar. Bidragen ska hjälpa dem igenom en ekonomiskt tuffare period, något som Ovanåkers och Nordanstigs kommuner hjälper till med.

I Ovanåker har kommunen fokuserat på företagen. Man har tagit in affärsrådgivaren Helena Torstensson för att vägleda företag till att söka de bidrag de har rätt till.

– Det är mycket utsatta branscher i pandemitider. Vi tittar på hur stödet är formulerat och vad som krävs för att kunna få det, säger hon.

Helena Torstensson har erfarenhet av denna typ av jobb sen tidigare.

– De känner förtroende för mig då jag har gjort det förut, både i Hudiksvalls kommun och i Nordanstigs kommun, säger hon.

Fokus på föreningar

I Nordanstig har man i dag valt att fokusera på bidrag till de föreningar i kommunen som behöver det. Kommunen har utvecklat ett nytt system som ska underlätta för de föreningar som vill söka bidrag.

– Alla stöd har tidigare inte sökts i stor utsträckning, nu hoppas vi att de anpassningar vi gjort i systemet ska träffa bättre, säger fritidsutvecklaren i Nordanstigs kommun Andreas Mossnelid.

På sin hemsida skriver kommunen att man även gjort förändringar så att personer med funktionsvarationer och personer över 65 år ska kunna få stöd genom någon förening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.