Bristen på lärare utan legitimation påverkar hela skolverksamheten negativt. Foto: SVT Gävleborg/Fonnisson

Stor lärarbrist i länet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Skolverkets senaste prognos behöver Gävleborgs län anställa 5600 lärare fram till 2031. Det är fler än vad som totalt jobbar inom skolan idag.

Ordförande för Lärarförbundet i Hudiksvall Ing-Mari Mårtensson är oroad över lärarbristen.

– Det är riktigt allvarligt! Jag tror att man måste gör många olika saker för att komma till bukt med problemet. Som att få in fler på utbildningen, lyft yrket och se till att arbetsvillkoren blir tillräckligt goda. Man måste höja attraktiviteten på alla fronter, säger hon.

Nära en tredjedel saknar legitimation

I Hudiksvall saknar 29 procent av lärakåren i grundskolan legitimation och kan därmed inte betygsätta eleverna. Inom förskolan är 32 procent av medarbetarna olegitimerade. Att lärare saknar legitimation och behörighet påverkar hela verksamheten.

– Det ger stora klasser, hög arbetsbelastning, otrygghet och ingen bra kvalitet, konstaterar Ing-Mari Mårtensson ordförande för Lärarförbundet i Hudiksvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.