Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka hundar är det vanligtvis som smugglas? Vad ska man tänka på när man köper en hund? Länsveterinär Markus Abrahmsén berättar i klippet. Foto: Saga Dillner/SVT arkiv

Länsstyrelsen i Gävleborg varnar för smuggelhundar: ”Det är stora pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Att smuggla in hundar till andra länder är ingen nyhet, det har gjorts i åratal, men antalet smuggelhundar som stoppas i tullen idag är högre än vanligt.

– Man kallar det inte sällan hundfabriker, säger Markus Abrahmsén, länsveterinär i Gävleborg.

Förra året stoppades 523 hundar i den svenska tullen, varav 86 blev avlivade. Året innan dess stoppades 294 stycken och bara hittills i år ligger siffran på 275 smugglade hundar. Men man tror att mörkertalet är stort. Nu går länsstyrelsen i Gävleborg ut och varnar för att köpa hundar som kan vara insmugglade.

Enligt länsveterinär Markus Abrahmsén föds hundarna upp i hundfabriker där djuren ofta lever i misär. De transporteras sen i utrymmen som inte är godkända enligt lag för att sen olagligt säljas i Sverige.

– De vanligaste hundarna man smugglar är små populära raser som det finns många köpare till och som haft en väldigt kraftig prisutveckling de senaste åren, säger Markus.

Hör honom berätta i videon i vilken misär hundarna lever i.

Tänk på det här för ett tryggt köp

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
  • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
  • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett kontantkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
  • Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
  • Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.
  • Från alla länder förutom Norge måste ett djur vara minst 15 veckor gammalt för att kunna föras in lagligt. Detta eftersom en rabies­vaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
  • Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som du får hunden.
  • Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
  • Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem.

          Hämtat från Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.