Allt fler blir sjuka av stress på jobbet. Foto: TT/SVT

Allt fler blir sjuka av jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Stress, utmattning, sömnbesvär, depressioner och högt blodtryck är symptomer som ofta är arbetsrelaterade. Den psykiska ohälsan är det som ökar mest i sjukskrivningsantal år efter år.

Sedan 2010 har antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på de här orsakerna ökat med drygt 70 procent visar Arbetsmiljöverkets siffror.

– Det är klart alarmerande och en utveckling som vi från verket vill stävja och försöka vända. För individen är det ett stort lidande, men det är också en stor kostnad för samhället och man ska inte glömma för företagen. Det är lätt att glömma de medarbetare och andra runtomkring som också drabbas när någon blir sjuk på arbetsplatsen, säger Ulrich Stoetzer på Arbetsmiljöverket.

utmattningssyndrom

Högre krav på arbetsgivaren

Av de anledningarna har Arbetsmiljöverket tagit fram nya regler och föreskrifter som ska reglera och förtydliga arbetsmiljölagen som alla arbetsgivare är skyldiga att följa. Det kommer alltså ställas högre krav på arbetsgivaren att anställda inte drabbas av ohälsosam arbetsbelastning som till exempel dåliga arbetstider, psykiskt påfrestande arbete och kränkande särbehandling. Något som beteendevetare Eva Wiik välkomnar.

– Vi ser att sjukskrivningar ökar alldeles offantligt ute i samhället och det är de psykosociala sjukskrivningsorsakerna som är de orsaker som är de stora i ökningen. Traditionellt har vi varit väldigt bra på att jobba med den fysiska arbetsmiljöni Sverige, i princip världsledande, men det vi inte har jobbat lika intensivt med eller haft samma kompetens inom tidigare är det just på det psykosociala området. Det är många gånger väldigt komplecerat och det krävs en särskild kompetens, men man behöver också lyfta upp de frågorna så att det blir tydligt och klart att det är ett arbetsgivaransvar. Det är det den här författningssamlingen trycker på.

Långsiktigt arbete

Eva Wiik arbetar med företagshälsovård och träffar ofta anställda som mår psykiskt dåligt på grund av arbetet. Hon hade önskat att de här föreskrifterna hade kommit för flera år sedan och tror att det kommer att ge resultat med minskade sjukskrivningar.

– Det här kommer naturligtvis att ta tid. Det här är något man påbörjar nu, men det kommer att kräva mycket arbete och många insatser innan det ger resultat, men det är ändå en grundförutsättning för att kunna lyfta och jobba med frågorna på ett mer systematiskt sätt på arbetsplatserna.

Tror du att det kommer att gå att vända trenden?

– Ja det är nödvändigt skulle jag vilja påstå. Vi behöver ha mer fokus på den psykosociala arbetsmiljön för det är många som är sjukskrivna, fler kommer det att bli eftersom det fortfarande ökar och så kommer det att se ut i några år till, säger hon.

Tagit fram nya föreskrifter

Ulrich Stoetzer på Arbetsmiljöverket har forskat i hur det kommer sig att psykisk ohälsa har ökat och har varit med och tagit fram de nya föreskrifterna.

– Nu utvecklas arbetslivet och det har kanske blivit mer fokus på de här frågorna under de senaste åren. Men det är också så att kunskapsläget just nu är att vi vet väldigt mycket väl genom forskning vilka faktorer som faktiskt kan orsaka de här problemen. Men också genom de erfarenheter som vi har genom vår inspektionsverksamhet som också ger oss god kunskap om hur det ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

utmattningssyndrom

Mer i ämnet