Benjamin Noori, Nasrollah Taheri och Aref Mohseni riskerar att bli utvisade till Afghanistan ifall de inte uppfyller Gymnasielagens krav. Foto: Tiffany Lind/SVT

Mitt i coronakrisen – ensamkommande måste fixa fast jobb: ”Inte ens en svensk klarar av det”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya gymnasielagen kräver att ensamkommande ungdomar måste skaffa en fast anställning inom ett halvår efter studenten. Annars blir de utvisade. Många av ungdomarna letar febrilt efter jobb för att kunna stanna kvar i Sverige.

– De ställer så höga krav att inte ens en svensk klarar av det, säger Aref Mohseni.

SVT har träffat några av de tusentals ensamkommande ungdomar i Sverige som fått en andra chans till att stanna permanent i Sverige.

Villkoret för att få stanna är att efter att ha gått ut gymnasiet med godkända betyg i alla ämnen, skaffa en fast tjänst inom ett halvår. Annars blir de utvisade.

Coronaviruset försvårar

Till följd av coronakrisen har det blivit svårare att både få ett jobb och klara av gymnasieutbildningarna på grund av att de nu har distansundervisning.

Benjamin Noori, Nasrollah Taheri och Aref Mohseni kom till Sverige år 2015 och pluggar på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Nasrollah och Aref har bara några få månader kvar till studenten, men de kan inte riktigt se fram emot den på grund av deras oro över att bli utvisade till hösten.

Benjamin tar studenten nästa år, men trots att han har mer tid på sig att hitta jobb beskriver han det som omöjligt att uppnå kravet att hitta en fast tjänst i tid.

Fick jobb – erbjudandet togs tillbaka

Ingen av dem har fått något jobb trots flera ansökningar, även på olika orter. Aref Mohseni blev erbjuden ett jobb på en restaurang i Hudiksvall, där arbetsgivaren sa att det fanns en möjlighet att han skulle få en fast tjänst. En chans som en kort tid efteråt togs tillbaka. Det slutade med att han inte ens fick jobba där under sommaren.

– De kunde inte anställa mig för de har så få gäster på grund av coronaviruset, säger Aref Mohseni.

Kravet att få en fast anställning är även svårt på grund av att många arbetsgivare oftast bara erbjuder timvikariat eller provanställningar på sex månader.

– ... Och vi har precis sex månader på oss, säger Aref Mohseni.

”Jag känner mig som en del av det här samhället nu”

Nasrollah, Aref och Benjamin riskerar att bli utvisade till Afghanistan om de inte klarar kravet att få ett fast jobb inom utsatt tid.

– Den här situationen som vi hade, utan familj, utan kompisar, det är inte alls roligt att fly till ett land där du inte vet vilken framtid du kommer ha. Nu har jag kompisar, jag bor hos en svensk familj. Jag känner mig som en del av den här familjen och det här samhället nu, säger Aref Mohseni.

– Man trivs inte bra i Afghanistan. Det är tufft där, säger Nasrollah Taheri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.