Större skogsbrand norr om Gävle och Bergby. Bilden kommer från ett annat tillfälle. Foto: SVT arkiv

Stor skogsbrand norr om Bergby

Uppdaterad
Publicerad

Ett större område skog började brinna i närheten av byn Axmarby, ungefär en halvmil norr om Gävle, på måndag kväll. Räddningstjänsten har för närvarande bra kontroll på branden.

Vid 18-tiden på måndagen larmades brandkåren om att det syntes vitgrå rök över grantopparna nära den gamla järnvägsstationen i Axmarby, norr om Bergby i Gävle kommun.

Röken kommer från en skogsbrand som enligt den som ringde in då omfattade 150 x 150 meter. Det har visat sig handla om ett betydligt större område och vid 20-tiden är räddningstjänsten är kvar på platsen och jobbar för fullt.

– Det är nord-nordväst om Axmarby som det brinner, ungefär 300 x 200 meter uppskattar de och mitt ute i skogen, berättar Johan Melin, stabschef vid Gästrike räddningstjänst.

Brist på vatten

Räddningsledaren på plats uppfattar ändå att man har branden under kontroll.

– Men det är sårbart, det är brist på vatten där ute så de kör växelvis med tankbilar nu, säger Johan Melin.

Platsen ligger en bra bit in i skogen och det ska inte finnas risk för spridning till några byggander. Totalt arbetar 14 personer med att bekämpa branden: personal från Ockelbo och Bergby räddningstjänst är på plats, liksom ledningsresurs och tankresurs från Gävle.

– Vi kommer vara kvar och släcka åtminstone tre timmar till. När vi anser att det inte behövs räddningstjänst längre kommer vi lämna över till markägaren för eftersläckningsarbete, säger Johan Melin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.