Stora Enso utsågs till Sveriges friskaste företag 2017. Foto: SVT.

Här är Sveriges friskaste företag

Publicerad

Stora Enso Skutskär var Sveriges Friskaste företag 2017. I dag fick fabriken pris och de anställda tårta.

– Vi jobbar väldigt aktivt med hälsofrågor, säger brukschefen Henrik Holm.

150 företag i hela landet var nominerade, sex gick vidare till final. Tävlingen gällde vilket företag som lyckats bäst med att skapa en frisk och välmående arbetsplats 2017. 

Stora Ensos bruk i Skutskär vann och brukschefen Henrik Holm förklarar hur man lyckats. 

– Egentligen är det ett långsiktigt arbete som började för många år sedan. Det handlar mycket om ledarskap och kommunikation, och engagemang hos alla medarbetare, säger han.

Annorlunda i dag

Friskvårdsarbetet har förändrats under åren. 

– Tidigare jobbade vi mycket med rehabilitering. Nu handlar det mer om att jobba förebyggande, säger Henrik Holm. 

Vilket företag som skulle få utmärkelsen bestämdes av en jury med flera framträdande personer. Till exempel ingick den förra ordföranden för IF Metall, Göran Johansson, och den nuvarande TCO-ordföranden Eva Nordmark. Ordförande var Göran Hägglund, tidigare socialminister. 

– Vi ser att det här företaget bedriver sitt arbete på ett väldigt metodiskt sätt. Man är engagerade också på arbetstagarsidan, säger Göran Hägglund.

Fabriken har 385 anställda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.