Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Eriksson är verksamhetschef på Ljusnet. EvaLinda Grensman är teknikchef på Nordanstigs kommun. De har kommit olika långt med fiberutbyggnaden i sina kommuner. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Stora skillnader på fiberutbyggnad i Hälsingekommunerna

Uppdaterad
Publicerad

I år kommer 95 procent av alla hushåll i Ljusdal ha tillgång till snabbt bredband, enligt det kommunala företaget Ljusnets vd Per Eriksson. De som bor i grannkommunen Nordanstig har sämre förutsättningar.

I klippet ovan visar grafiken tydligt hur de olika kommunerna i Hälsingland skiljer sig åt. Siffrorna för 2018 har inte sammanställts än så det är siffrorna från 2017 som syns i jämförelsen.

I dag har kommunerna har kommit längre. Men skillnaderna mellan kommunerna syns tydligt.

Nordanstig når inte målet

En rundringning visar att de flesta av Hälsingekommunerna kommer nå regeringens mål, om att 95 procent av alla hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband, redan i år.

Men för Nordanstig är det svårt.

– Om vi får mer medel från staten och om bidragen ändras, så att man kan få mer än 50 procent i bidrag, finns det en möjlighet att vi når målet. Men då måste förändringarna göras omgående. Fortsätter regelverket se ut som i dag har jag svårt att tro att vi når målet 2020, säger EvaLinda Grensman, teknik- och hållbarhetschef på Nordanstigs kommun.

Krav på förändring hos staten

Ljusdal har arbetat på ett annat sätt än i Nordanstig. Per Eriksson, verksamhetschef för det kommunala bolaget Ljusnet som äger, bygger och sköter fibernätet i Ljusdal, meddelar att Ljusdal når regeringens mål redan 2019.

Trots att Ljusdal har klarat av att förse 95 procent av hushållen med fiber tycker Per Eriksson att systemet måste förändras.

– Jag tror och hoppas att regelverket ska förändras så att det blir lättare att få ut pengarna dit de verkligen behövs, säger Per Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer