Stöld av stora mängder narkotikaklassade tabletter i Sandvikens kommun

Publicerad

Det har upptäckts stölder av stora mängder narkotikaklassade läkemedel inom omsorgsförvaltningen i Sandvikens kommun. Kommunen har nu gjort nio separata polisanmälningar. 

Enligt kommunen ska stölderna ha pågått under ett par månaders tid och röra sig om en betydande mängd tabletter. 

– Vi upptäckte under sommaren att det förekommit läkemedelsstölder från våra olika enheter och då måste vi agera. Det är betydande mängder som stulits men på grund av utredningen så vill vi inte gå in på hur mycket, säger Patrik Larsson, tillförordnad verksamhetschef vid omsorgsförvaltningen i Sandviken.

Kontrollerar preparaten

Efter en kartläggning som fortfarande pågår så har man inte funnit något som gör gällande att någon omsorgstagare eller brukare råkat illa ut av stölderna. Någon skyldig person har inte heller identifierats. 

Parallellt med polisens utredning har åtgärder vidtagits och en anmälan gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, rörande patientsäkerhetsrisk. 

– Vi kontrollerar de narkotikaklassade preparaten två gånger per dygn nu, tidigare så gjorde man det en gång i månaden, säger Karin Lindvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Hör mer om händelserna i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.