• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Arkivbild Foto: Mikael Fritzon / TT

Stora tågförseningar mellan Gävleborg och andra län

Publicerad

Det råder stora förseningar på sträckan Gävle-Uppsala och sträckan Gävle-Sundsvall på grund av växelfel orsakade av snöovädret. Flera tåg har ställts in och andra har blivit försenade.
– Det är värst från Skutskär och uppåt, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Det är en kombination av vind och snö som skapat snödrev som har orsakat problem med växlarna. Stationer där trafiken kan påverkas på sträckan Gävle-Uppsala är enligt Trafikverket: Skutskär, Uppsala C, Furuvik, Marma, Mehedeby, Storvreta, Skyttorp, Tobo, Tierp, Vattholma, Älvkarleby, Örbyhus och Gävle C.

Även sträckan Gävle-Sundsvall är drabbad av stora förseningar. Återigen är det snöovädret som har orsakat växelproblem. De stationer där tågtrafiken kan påverkas är: Gävle C, Gnarp, Hudiksvall, Iggesund, Ljusne, Söderhamn och Sundsvall C.

– Det är snö i kombination med blåst som är problemet. När det blåser och snöar så driver det igen växlar. Nån sa till mig att det var så pass besvärligt att lokförarna inte ens ser växlarna när de åker förbi.  Det är inställda tåg, stora förseningar och stående tåg som följd.

Inte en resursfråga

Enligt Trafikverket är det inte en fråga om resurser när det gäller att tampas med snöovädret.

– Det här är definitivt inte någon överraskning men resurserna räcker inte till hur mycket resurser man än har just för att det blåser snö på nytt, säger Lennart Helsing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer