Branden inträffade i centrala Delsbo, i Hudiksvalls kommun, på lördagskvällen. Foto: Privat

Storbranden i Delsbo – minderårig misstänks ha tänt på

Uppdaterad
Publicerad

Personen som misstänks ha startat den stora branden i Delsbo i maj är under 15 år och därför har en utredning enligt lagen om unga lagöverträdare inletts. Inget åtal kommer att väckas. Speciella utredningsåtgärder krävs av polis och åklagare, då det är ett barn som är misstänkt för att ha startat branden.

När den misstänkte är under 15 år så ställer det speciiella krav på polis och åklagare då förundersökningen måste vara klar inom sex veckor.

SVT Gävleborg har varit i kontakt med förundersökningsledaren, åklagare Christina Westphal. Hon bekräftar att den misstänkte är underårig.

Hon skriver till SVT: ”Det är riktigt att den som kan misstänkas för branden i Delsbo den 5 maj 2018 är under 15 år och en utredning enligt lagen om unga lagöverträdare har inletts.”

Inget åtal väcks

En sådan utredning ska handläggas skyndsamt enligt lagen.

Christina Westphal skriver: ”Då straffmyndighetsåldern i Sverige är 15 år kommer något åtal inte att väckas, utan vid behov kommer insatser från socialtjänstens sida att aktualiseras för den unge.”

Startade en lördagskväll i maj

Det var under lördagskvällen, den 5 maj i år, som branden bröt ut i ett garage på Köpmangatan i Delsbo. Snabbt var garaget helt övertänt, och elden spred sig vidare till intilliggande byggnader.

– Det är ett garage och en byggnad intill med kontor på bottenplan och lägenhet på övervåningen. Intill detta finns en ihopbyggd industrilokal, säger Gunnar Lööf, räddningsledare vid Norrhälsinge räddningstjänst, till SVT Nyheter sent på lördagskvällen.

Bland annat fick en av de deltidsbrandmän som arbetat med släckningsarbetet se sin egen lägenhet ätas upp av lågorna

Vad händer med dessa fastigheter nu?

– Allt är totalskadat, för det är utbränt alltihop, sa räddningsledaren på plats i samband med släckningsarbetet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Barn som begått brott

I Sverige är barn under 15 år inte straffmyndiga och kan alltså inte dömas till en påföljd för sitt brott. Men innebär då det att samhället inte alls reagerar på deras handling? Det är den frågan som belyses i föreliggande rapport.

Länk till BRÅ, Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.