Robert Denkert från Sörhoga var en av många frivilliga som deltog i sökarbetet. Foto: SVT

Stort engagemang vid sökandet efter den sexåriga flickan

Det var många privatpersoner som ville hjälpa till i sökandet efter den sexåriga flickan, som försvann under söndagen på Blacksåsberget utanför Hudiksvall. – Det jublades i skogen när hon hittades välbehållen, säger Robert Denkert från Sörhoga, som deltog i sökarbetet.

Robert Denkert bor i området där den sexåriga flickan på söndagen försvann. Han berättar för SVT Nyheter Gävleborg att det var självklart för honom att hjälpa till.

–  Vi som bor här var i stand by och när beskedet att Fjällräddningen och polisen behövde hjälp gick det som en löpeld genom byarna. Vi var 60-70 personer härifrån som deltog i sökarbetet.

”Leta tills ni hittar henne”  

Robert Denkert och de andra frivilliga delades in i sex olika grupper. Varje grupp fick en ruta på kartan över området på Blacksåsberget där flickan försvunnit tidigare på dagen. Och deras uppdrag var solklart – leta tills ni hittar flickan.

– Fjällräddarna är ju proffs och vi gjorde bara som de sa. En skallgångskedja är det sista momentet i ett sökarbete, så flickan skulle bara hittas. Vi skulle gå tills hon hittades, säger Robert Denkert.

TV: Sexårig flicka försvunnen

Eländig terräng

Sakta, sakta letade Roberts grupp sig genom sin ruta. Området har en eländig terräng med stora stenar och snårig skog.

– Det gällde att lyfta på varje liten gren, men ingen ville ju hitta något man inte vill hitta om jag säger så. Jag gick hela tiden och väntade på att någon skulle skrika att de hittat henne.

Och till slut fick gruppen beskedet. Efter tretton timmar hittades flickan välbehållen av en polishund.

– Då jublades det i skogen ungefär som vid en fotbollsmatch. Det var en fantastisk känsla, säger Robert Denkert.

– Det är häftigt att så många engagerar sig och sluter upp.

LÄS MER: Robert hjälpte till att hitta försvunnen fyraåring

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer