Foto: Andreas BjörklundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stort polispådrag vid skola i Hofors

Publicerad

Ett stort antal poliser letade under måndagen efter en person som kan utgöra ett hot mot skolans elever. Polisen har senare dementerat att något hot skulle ha funnits.

250 elever på Petreskolan i Hofors var instängda under dagen. De har strax efter 14-tiden fått gå ut från skolan.

Enligt skolans rektor Anders Holmqvist hölls eleverna instängda på polisens rekommendation för att en person kunde utgöra ett hot mot dem. Holmqvist sade att ingen elev hade kommit till fysisk skada.

Personen ska, enligt rektorn, befinna sig utanför skolans område, men i nuläget är detta oklart. Flera poliser och hundpatruller är kallade till platsen.

Flera medier har uppgett att det skulle befinna sig en knivbeväpnad person på skolans område, men Mikael Hedström, polisens presstalesman, har dementerat att det skulle ha varit en kniv inblandad.

Upprörd pojke

Enligt Hedström skulle det handla om en ung pojke som lämnat skolan mycket upprörd efter att ha hamnat i en dispyt med någon. Mamman till denne pojke ska då ha kontaktat polisen för att hon var orolig.

Mikael Hedström berättade vidare att anledningen till att eleverna hölls inom skolan är för att polisen inte ville blanda ihop elever med den försvunne pojke i sökandet efter honom.

Enligt en förälder vars dotter är elev på skolan har dottern berättat att hon och kamraterna har fått stanna kvar och har hållits inlåsta. Pappan hade fått veta av dottern att hon skulle få lämna skolan snart.

– Det är polis överallt i hela Hofors, polisbussar och hundförare, säger pappan till SVT Nyheter Gävleborg.

Vid 14.07 har polisen påträffat pojken på en plats utanför skolan, uppger polisen. Pojken var välbehållen.

SVT:s reporter Bengterik Busk rapporterade kort därefter på plats om att eleverna som hållits inlåsta har fått lämna skolan.

Inget brott

Senare under eftermiddagen har polisens presstalesman Mikael Hedström tydligt understrukit för SVT och andra medier att det inte har funnits något hot, och att inget brott har begåtts.

Mikael Hedström menar att rapporteringen om händelsen gått överstyr, och att det i sak handlat om att polisen letat efter en person. Det finns också uppgifter om att falsk ryktesspridning på Twitter har bidragit till oro på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer