Mittmedias tryckeri i Gävle. Foto: Erik Engelro/SVT

Striden inom Mittmedia – hotar med fler uppsägningar

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget har höjts under förhandlingarna om uppsägningar inom Mittmedia, uppger tidningen Journalisten. Om företaget inte får kringgå lagen om anställningsskydd hotar de med fler uppsägningar.

Mittmedia vill undanta tolv personer från de lagstadgade turordningsreglerna i samband med neddragningar för att kunna behålla personal med kortare anställningstid.

När arbetsgivaren och facket möttes i förhandlingar under torsdagen trappades tonläget upp. Om facket inte går med på undantaget hotar Mittmedia med att säga upp ytterligare tolv anställda, enligt Journalisten.

– Vi informerade motparten om att vi såg det som utpressning och att vi inte kan fortsätta förhandlingen innan vi först informerat våra medlemmar och inhämtat deras synpunkter, säger Tomas Backlund, klubbordförande i Journalistförbundet till tidningen.

Facket är oroligt för att företaget kommer att vilja göra fler undantag i framtiden om de accepterar kravet och uppger att flera medlemmar har upprörts av företagets agerande.

Mittmedia har avböjt att kommentera ärendet under tiden förhandlingar pågår. Parterna ska mötas igen på tisdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittmedia

Mer i ämnet