Det har varit strul med egenprovtagningen i Gävleborg, något som regionen tror ska vara löst innan helgen. Foto: Johan Nilsson/TT

Strul med egenprovtagningen för corona i Region Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen införde Region Gävleborg egenprovtagning för corona i länet. Egenprovtagningen innebär att man, efter att man blivit beviljad en remiss och hämtat ut ett prov på ett apotek, tar provet på sig själv. Men under tisdagen och onsdagen har det inte fungerat fullt ut som det ska.

Enligt uppgifter till SVT Gävleborg har patienter i bland annat Hudiksvall haft problem med chatten på 1177 och med remisser som ska hämtas ut på de utvalda apoteken.

– Tanken var att man skulle kunna boka sin remiss redan igår, men först idag skulle apoteken lämna ut provtagningskiten. Det blev helt enkelt en felinställning i bokningssystemet, säger Simon Nilsson, utvecklingschef Region Gävleborg.

”Brådhastade tider”

Men att problemen skulle kvarstå under onsdagen är ingenting som han fått information om. Däremot kan det vara så att apotekspersonalen på de apotek som regionen skickar remiss till inte lärt sig alla system ännu, menar han.

– Vi har inte fått några uppgifter om driftstörningar. Apotekets personal har fått utbildning de senaste två dagarna, så det har varit väldigt brådhastade tider, säger Simon Nilsson.

Rapporter om logistikproblem

I Gävle har det rapporterats om en del logistikproblem. Enligt Simon Nilsson beror det troligtvis på att regionen håller på att avveckla personalprovtagningen för att göra plats för egenprovtagning.

Regionen hoppas på att alla problem ska vara lösta innan helgen. Målet är fortfarande en kapacitet på cirka 3 000 coronaprov i veckan i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet