Studenter kringgår förbudet mot att åka flak med partybussar

Uppdaterad
Publicerad

Precis som förra året har Transportstyrelsen förbjudit studentflak på grund av coronapandemin. Men bussbolag som hyr ut så kallade partybussar har tagit över marknaden, och ger studenterna falskt hopp om att kunna fira hela klassen tillsammans.

– Det oroar oss, säger Joakim Hellgren, enhetschef för Tillsyn av pandemilagen på Länsstyrelsen Gävleborg.

En fest i en partybuss räknas som en privat tillställning och går därmed under pandemilagen.

– Verksamhetsutövarna har då en skyldighet att informera sina kunder om att det endast är tillåtet att vara åtta personer i bussen men de gör de inte. Risken finns att studenterna helt enkelt blir snuvade på pengar som de inte får tillbaka, säger Hellgren.

Samarbete med polisen

Han påpekar också att Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med polisen under studentdagarna kommer att stoppa de bussar som har fler resenärer än åtta personer.

– Vi kan också bötfälla företagen som hyrt ut bussarna.

Hör honom berätta om varför de går ut med varningen redan nu, i klippet ovan.

Fakta: Förbudet mot studentflak

Beslutet har sin grund i en hemställan från Folkhälsomyndigheten, som bedömer att användningen av studentflak inte är förenligt med myndighetens föreskrifter om ”allas ansvar att förhindra smitta av covid-19”.

Studentflaken tillåts vanligtvis genom att Transportstyrelsen föreskriver om undantag från regler om var personer får sitta, hur många passagerare som tillåts i ett fordon, samt från krav på lämplighetsbesiktning. Grundregeln är alltså att man inte får köra passagerare på flak eller släp, förutom vid de fall som Transportstyrelsen har undantagit.

Det är dessa undantag som Transportstyrelsen nu, för andra året i rad, har tagit bort.

KÄLLA: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.