Linn Johansson i ett känslosamt ögonblick vid examen 2015: ”Tankarna är överallt!” Foto: SVT

Studenterna om framtiden

Uppdaterad
Publicerad

”Den ljusnande framtid är vår” – det brukar sjungas i dessa tider. SVT Nyheter Gävleborg har träffat två blivande studenter för att prata om just framtiden.

På Vasaskolan i Gävle går 19-åringarna Linn Johansson och Marcus Häggström och på torsdagen tar de studenten och det är nu de ska bli vuxna – brukar det sägas.

– Det känns nytt. Jag har alltid tänkt att nu är det sommarlov och snart börjar skolan igen. Men nu är det inget sommarlov, när man kommer tillbaka till hösten då kommer man inte gå till någon skola igen utan då är det jobb som gäller, säger Linn Johansson.

Flyttar hemifrån

Marcus Häggström ska flytta hemifrån till Stockholm för där väntar ett jobb inom hotellbranschen och dans, då han är tävlingsdansare.

– Jag känner mig ganska mogen att få flytta hemifrån. Att helt enkelt få prova nya vägar och att få stå på egna ben, men det är lite vemodigt samtidigt.

För Linn Johansson väntar jakten på att hitta ett jobb.

Hur tänker du kring att Gävleborg är ett län där många ungdomar är arbetslösa?

– Ja, jag tycker det är dåligt. Det är svårt att få ett jobb som ungdom eftersom man inte har någon utbildning eller erfarenhet och när det finns mindre jobb så blir det ännu svårare att kunna få den första erfarenheten som man behöver för många andra jobb.

”Är skitglad”

Under dagen fick studenterna kasta sina hattar.

– Det känns jättebra, säger Linn Johansson.

Hur går tankarna?

–  Jag vet inte, de är bara överallt, säger hon överlyckligt.

Hur var det att stå där uppe scenen?

– Känslosamt. Jag är skitglad, men samtidigt jätteledsen, säger Marcus Häggström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.