Supermånen är här igen. Foto: SVT

Supermåne på gång igen – nu ännu större

Publicerad

För bara en månad sedan kunde man se en så kallad supermåne på natthimlen. Och trots att fenomenet bara brukar synas en gång om året är det dags igen redan nu. Och månen i kväll är faktiskt en riktig ”supersupermåne”.

Under sin elliptiska bana runt jorden är månen då och då lite närmare oss än den brukar vara. Då ges chansen att se en så kallad supermåne.

I kväll – om vädret tillåter – kan du för andra gången på bara en månad beskåda fenomenet. Och även om supermånen på pappret är en ganska liten förändring, bara en några procent större måne, så kan den upplevas som mycket större när den stiger upp. Och nattens måne är faktiskt den största vi har fått se i Sverige sedan 2008.

Moln i vägen

Månen kommer att vara som störst klockan 22.50, men mest dramatisk är supermånen precis när den stiger upp. Och i kväll stiger månen upp redan någon gång mellan 13 och 16.

Tyvärr visar en snabb titt på SMHI:s väderkarta att inte så många kommer att få chansen att se fenomenet eftersom nästan hela landet då kommer att vara molntäckt. Bäst chans verkar finnas i norra Dalarna och lite senare under kvällen i Västernorrland.

Den som missar nattens måne måste vänta ända till 2026 för att få se en lika stor – men dessförinnan blir det ju chans på flera ”vanliga” supermånar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Fakta: Månen

Visa
  • Månen rör sig, som de flesta himlakroppar i solsystemet, i en elliptisk bana, vilket innebär att den ligger olika långt från jorden vid olika tidpunkter.
  • En supermåne är en fullmåne när månen är som närmast jorden vilket inträffar i genomsnitt en gång per år, men ibland oftare.
  • Motsatsen till en supermåne är en mikromåne, vilket inträffar när månen är som längst bort från jorden.
  • Storleksskillnaden mellan supermånar, mikromånar och vanliga fullmånar är dock mycket liten, cirka två procent.

Källa: Populär astronomi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer