– Länsstyrelsen sa att jag inte får skaffa kaniner på 10 månader nu för att viruset finns kvar, säger Kerstin Lindmark som blev av med sina två kaniner den fjärde augusti. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVA om utbrottet av kaningulsot i Gävle: “Viruset kan ha funnits kvar sedan 2016“

Uppdaterad
Publicerad

Gulsoten som drabbar kaniner är tillbaka efter fyra års uppehåll. Att Gävleborg drabbats hårt handlar om att det finns en stor vildkanin-population samt att miljöförhållandena gör det gynnsamt för viruset att spridas, det menar Statens Vetrinärmedicinska Anstalt (SVA).

– När ett utbrott slår till så dör större delen av populationen, men några överlever. Och eftersom kaniner har en fantastisk förmåga att föröka sig byggs stammen upp ganska snabbt, och då slår viruset till igen, säger Aleksija Nejmane, viltpatolog SVA.

2016 kom gulsoten till Sverige för första gången, sedan var viruset lugnt i drygt fyra år för att i sommar slå till igen.

– Ingen kan svara på varför den dök upp just i Gävleborg, viruset kan ha funnits kvar sedan 2016. Det kan också räcka med att någon trampat i kaninbajs i södra Sverige och tagit med det på skon till Gävle, säger Aleksija Nejmane.

Båda kaninerna dog under samma dag

Kerstin Lindmark i Bergby utanför Gävle blev av med båda sina kaniner under en och samma dag, den ena åtta och ett halvt år och den andra två år gammal.

– Jag gick ut till dem på morgonen och då låg den ena död men jag tänkte att han var så gammal så det var inte konstigt. Sen när jag skulle lämna lite gräs till den yngre kaninen upptäckte jag att hon också hade dött, säger Kerstin Lindmark och fortsätter.

– Man blir så ledsen och det gick så otroligt snabbt. Nu har jag varnat grannarna att ta in sina kaniner. För min del blir det inga fler nu, jag vill inte riskera att fler dör, säger Kerstin Lindmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

– Länsstyrelsen sa att jag inte får skaffa kaniner på 10 månader nu för att viruset finns kvar, säger Kerstin Lindmark som blev av med sina två kaniner den fjärde augusti. Foto: Privat
– Det räcker med att några varje år smittats för att viruset ska hålla sig kvar i ekosystemet, säger Aleksija Neimane, viltpatolog SVA. Foto: SVA/Göran Ekeberg